Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Syysmuuttoa tekevät lintuparvet aiheuttavat hetkellisiä sähkökatkoja

Julkaistu 28.9.2021

Syysmuuttoa tekeviä lintuparvia on jälleen liikkeellä paljon. Lintuparvet osuvat valitettavasti silloin tällöin ilmajohtoihin, ja aiheuttavat sähköjen räpsymistä ja lyhyitä sähkökatkoja.

Räpsyt ovat keskijänniteverkon suojauksesta johtuvia lyhyitä sähkökatkoja. Vian sattuessa verkon suojausjärjestelmä keskeyttää sähkönjakelun automaattisesti ja pyrkii palauttamaan sähköt lyhyen ajan jälkeen. Järjestelmä yrittää palautusta ensin alle sekunnissa, ja mikäli vika ei poistu, niin kahden minuutin kuluttua uudelleen.

– Sähkön räpsyntä ja lyhyet sähkökatkot lisääntyvät syksyisin huomattavasti ja pääsääntöisesti aiheutuvat liikkeellä olevista suurista muuttolintuparvista, mm. hanhista, jotka hämärässä eivät erota sähkölinjoja ja lentävät niitä päin, kertoo Janne Malmström Kymenlaakson Sähköverkolta.

Sähköjohdot sulautuvat maastoon ja taustaansa niin, että niiden havaitseminen ei ole aina helppoa lintuparville. Suurikokoiset linnut ovat erityisen alttiita törmäämään sähköjohtoihin lentoon noustessaan tai laskeutuessaan.

Laita meille vinkki lintupallojen asennuspaikasta

– Seuraamme aktiivisesti toimintamme ympäristövaikutuksia ja tämän vuoksi erityisesti muuttolintujen reittien läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin asennetaan usein lintupalloja, jotka ovat toimivaksi havaittu keino ehkäistä lintujen törmäämistä sähkölinjoihin. Aina nekään eivät kuitenkaan riitä ehkäisemään onnettomuuksia. Otamme vastaan vinkkejä lintupallojen asennuspaikoista. Vinkkejä voit laittaa esimerkiksi KSOY Chatin kautta tai sähköpostiin viestinta@ksoy.fi.

Sähkönjakelun häiriöistä voit ilmoittaa vikapalveluumme, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Vikapäivystys palvelee numerossa 05 7780 222.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki