Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Sähkön markkinatilanne jatkuu haasteellisena

Julkaistu 15.12.2021

Pörssisähkön hinta on viimeisen kuukauden ajan ollut lähes päivittäinen puheenaihe, eikä syyttä. Euroopan laajuinen energiakriisi heijastuu myös Suomeen. Sähkön, maakaasun ja kaukolämmön hinnat ovat nousseet voimakkaasti.

Joulukuun alun kova pakkasjakso nosti pörssisähkön hinnan Suomessa Euroopan kalleimmaksi. Jo korkealla ollutta sähkön hintaa nostivat entisestään kylmän sään aiheuttama kova kysyntä sekä vähentynyt perus- ja säätövoimakapasiteetti. Sää on ollut lähes tuuleton ja tuulivoiman tuotanto matalaa, lisäksi vesivoiman tuotantoa oli poissa käytöstä. Sähkön hintaan vaikuttavat myös polttoaineiden ja päästöoikeuden hintojen nousu.

Kymenlaakson Sähkölle pörssisähkön hinnannousu ja pakkasen aiheuttama lisämyynti aiheuttavat negatiivista tulospainetta. – Nyt myös meillä ostetaan sähköä kalliilla ja myydään keskihinnalla, kertoo liiketoimintajohtaja Olli Laitinen. Sähkön hintojen ennustetaan pysyvän korkealla tasolla kevääseen saakka.

Taustalla pörssisähkön hinnannousu vaikuttaa kaikkien sopimusmuotojen hintaan, ja sopimusta uusiessa päivittyvä hinta voi olla hyvin erilainen kuin aiemmassa sopimuksessa. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat nousseet merkittävästi verrattuna vaikkapa alkuvuoteen 2021.

Nyt on hyvä hetki pohtia omaa sähkön käyttöä

Kuluttajien kannattaa nyt miettiä omia sähkön käytön tapojaan: säätää mahdollisesti huonelämpötilaa alemmas, vaihtaa valaistus energiatehokkaaksi ja uusien laitteiden hankinnassa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen. Jos kodissa on käytössä automatiikkaa, sitä kannattaa nyt hyödyntää. Esimerkiksi lämmityksen älykkäällä ohjauksella on selvitysten mukaan saavutettu jopa yli 20 % säästö lämmitysenergian kulutuksessa (lähde Motiva). Myös Energiaa-artikkeleistamme löydät vinkkejä energian säästämiseen.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki