Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Palvelut toimivat ja etätyöt sujuvat korona-aikana KSOY:ssä

Julkaistu 15.5.2020

Kymenlaakson Sähkö siirtyi maaliskuussa pääasiassa etätöihin. Muutos oli suuri, mutta työskentely etätyöpisteissä on sujunut hyvin ja kaikissa organisaation yksiöissä töiden hoitaminen on jatkunut normaalisti. Seuraamme KSOY:ssä palveluiden laatumittareita jatkuvasti ja myös ne kertovat, että palveluiden taso ja laatu eivät ole koronaepidemian aikana heikentyneet, vaan osittain jopa parantuneet.

Haastattelimme muutamia henkilökunnan edustajia siitä, miten korona-aika on vaikuttanut työ- ja arkielämään. Ensimmäisenä juttusarjassa on esillä Kymenlaakson Sähköverkon käyttökeskus.

Käyttökeskus siirtyi nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti etätyöskentelymalliin

Käyttökeskuksen tehtävänä on operoida sähköverkkoa: valvoa verkon tilaa, johtaa verkon suunniteltujen työkeskeytysten suoritusta sekä hallita ja johtaa verkon häiriönselvitystä. Sähköverkkoa valvotaan reaaliajassa ympäri vuorokauden. Varautumis- ja valmiusasiat ovat energia-alalla useasti esillä, sillä sähköverkon käyttötoiminnan tulee pyöriä kaikissa olosuhteissa. Tilannetta, jossa valtaosa henkilöstöstä on yhtä aikaa sairaana, ei saa syntyä. Tästä syystä erilaisiin tilanteisiin reagointi, kuten nyt koronaepidemiaan, tulee tapahtua tarvittaessa nopeasti.

Yksikön päällikkö Saku Mässeli tavoitettiin kotitoimistosta ja hän kertoo töiden sujumisesta ja muutoksen hoitamisesta näin:

”Käyttökeskuksen toimintaa on hoidettu maaliskuun puolivälistä lähtien pääsääntöisesti etätyöskentelynä. Käyttötoimintaa hoidetaan nyt etätyöpisteistä normaaliin tapaan, eikä toiminnan laajuuteen ole tarvinnut tehdä muutoksia. Yksi käytönvalvojista työskentelee pääasiassa konttorilta ja muut hoitavat päivittäisoperointia sekä käyttöpäivystystä kotoaan. Joitain laajempia kytkentäkokonaisuuksia on poikkeuksellisesti tehty yksittäisten henkilöiden toimesta toimistolta.

Muutos onnistui melko helposti ja sitä tietysti helpotti jo olemassa olleet päivystysyhteydet. Haasteita aiheutti ainoastaan useiden puhelinyhteyksien järjestelyt niin, että käytönvalvoja on aina tavoitettavissa ilman toistuvasti tehtäviä soitonsiirtoja tai puhelimen viemistä seuraavalle käytönvalvojalle. Kokonaisuudessaan muutos saatiin hoidettua viikossa.

En ole saanut asian suhteen palautetta, joten käsittääkseni muutos ei ole näkynyt yhteiskumppanien suuntaan. Asiakkaille käyttökeskuksen toiminnan hoitaminen etätyöskentelynä ei näy, eikä tietysti tulekaan näkyä millään tavoin.

Jo ennen etätöihin siirtymistä keskustelimme tiimimme kesken, että käyttötoiminnan yleistilannekuvan ja ajankohtaisten asioiden tiedonvaihdon suhteen tilanne vaatii erittäin runsasta puhelimessa keskustelua – ja näin on tapahtunutkin. Lisäksi olemme pyrkineet perjantaisin pitämään teams-sumppitauon, jossa olemme lähinnä jutelleet niitä näitä. Usein asiat ovat silloinkin kääntyneet työasioiden läpikäymiseen.”

Muuttolomalta palattiinkin etätöihin

Käytön suunnittelijana työskentelevä Jarkko Jonsson piti maaliskuussa viikon muuttolomaa ja on sen jälkeen työskennellyt täysin etänä. Aiemmin etätyöstä ei ollut kokemusta päivääkään. Käyttökeskuksen osalta tosin päivystysvuoroja on hoidettu kotoa käsin, joten etätyöpiste sinällään oli valmiina ja tieto siitä, että yhteydet ja toiminnot pelaavat. – Tuntuu, että kotoa käsin tulee itse asiassa tehtyä jopa enemmän töitä kuin toimistolla. Päivissä on eroja keskenään; jotkut päivät ovat oikein tehorypistyksiä ja taukoja ei muista pitää, joinain päivinä työskentely on tukkoisempaa. Selkeästi kuitenkin tulee monesti pähkäiltyä jokin työasia itsekseen valmiiksi sen sijaan, että toimistolla sitä olisi ratkaistu porukalla. Myös keskittymistä vaativia tehtäviä on helpompi hoitaa kotoa käsin.

Käyttökeskuksen henkilökunta on tiivis tiimi, joka työskentelee normaalisti avokonttorissa. Nyt päivästä uupuvat niin työasiakeskustelut kuin kuulumisten vaihtaminen. Se onkin Jarkon mielestä etätyön huonoin puoli. Parasta taas on se, että työmatkoihin ei mene aikaa. Jarkon työmatka olisi suuntaansa 40 minuuttia, joten päivään jää reilusti lisää omaa aikaa. – Jos työt sen sallivat, niin olen kiinnostunut etätöistä myös tulevaisuudessa, Jarkko toteaa. Vapaa-aikaan korona ei ole Jarkon mielestä juurikaan vaikuttanut.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki