Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tietoa takautuvasta sähköhyvityksestä

Laki takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja maksuajan pidennyksestä astui voimaan 6.3.2023.

Takautuva sähköhyvitys

 • Kenelle: Kuluttajille, joiden sähköenergian hinta on ollut marras/joulukuussa 2022 tai tammikuussa 2023 yli 10 snt/kWh tai joilla on ollut KSOY Pörssi -sopimus. Hyvitystä ei voi saada siirtohinnasta eikä sähköverosta.
 • Hyvityksen muodostuminen: Ensimmäisen erän hyvityksen määrä lasketaan marraskuun ja joulukuun sähkölaskuista. Toisen erän hyvityksen määrä lasketaan tammikuun 2023 sähkölaskun mukaan ja se kerrotaan kahdella. Sähköhyvityksen omavastuu on 90 €/kk ja sen ylittävältä osalta maksamme sähköhyvitystä 50 % sähköenergian kokonaishinnasta, kuitenkin enimmillään 700 €/kk. Hyvitys on käyttöpaikkakohtainen.
 • Maksutapa: Hyvitys maksetaan kahdessa erässä.
  • 1.erä maksetaan huhtikuussa tehtävän laskun yhteydessä. Jos asiakkaalle ei tule laskutusrytmin mukaisesti laskua silloin, niin hyvitys on seuraavassa laskussa.
  • 2. erä maksetaan toukokuussa tai sitä seuraavassa laskussa.
  • Mikäli olet lain mukaisesti oikeutettu sähköhyvitykseen, hyvitämme sen tulevilla laskuillasi automaattisesti. Hyvityksen saaminen ei vaadi asiakkailtamme yhteydenottoa tai toimenpiteitä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Sähköhyvitystä maksetaan niille kuluttaja-asiakkaille, joilla on ollut vuoden 2022 marras-joulukuussa ja/tai vuoden 2023 tammikuussa arvonlisäverollinen sähköenergian hinta yli 10 snt/kWh, tai joilla on ollut pörssihintoihin sidottu KSOY Pörssi -sähkösopimus.

Sähköhyvityksen laskennassa käytetyt tiedot löytyvät sähköenergialaskuiltasi 1.11.2022–31.1.2023 Online-palvelusta. Oman sopimuksesi hinnan näet myös Online-palvelusta ja sopimusvahvistuksesta.

Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskusi sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta (sis. perusmaksu, käyttömaksu sekä pörssisähkön toimitusmaksu). Hyvitystä ei voi saada siirtohinnasta eikä sähköveroista. Hyvityksen määrä voi olla enintään 700 euroa kuukautta kohden.

Hyvityksen määrä lasketaan kuukausittaisen 90 euron suuruisen omavastuun jälkeisestä summasta. Jotta voit saada hyvitystä, on sähköenergialaskusi oltava kyseiseltä kuukaudelta yli 90 euroa. Hyvitystä ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle viisi euroa.

Sähköhyvitys on käyttöpaikkakohtainen.

Hyvitys maksetaan kahdessa erässä. Voit olla oikeutettu molempiin hyvityseriin tai jompaankumpaan.

Hyvityserien määrä lasketaan kahdella eri tavalla:

 • Ensimmäisen erän hyvityksen määrä lasketaan marraskuun ja joulukuun sähkölaskuista.
 • Toisen erän hyvityksen määrä lasketaan tammikuun 2023 sähkölaskun mukaan ja se kerrotaan kahdella.

Esimerkkilaskelmia löytyy Energiaviraston verkkosivulta: https://energiavirasto.fi/sahkohyvitys-ja-muut-valtion-tuet

Alla esimerkki mistä kohdasta sähkölaskuasi löydät summan, josta sähköhyvitys lasketaan.

Mikäli olet lain mukaisesti oikeutettu sähköhyvitykseen, hyvitämme sen tulevilla laskuillasi automaattisesti. Hyvityksen saaminen ei vaadi asiakkailtamme yhteydenottoa tai toimenpiteitä.

Takautuvan sähköhyvityksen 1.erä maksetaan huhtikuussa tehtävän laskun yhteydessä. Jos asiakkaalle ei tule laskutusrytmin mukaisesti laskua silloin, niin hyvitys on seuraavassa laskussa. Hyvityksen 2. erä maksetaan toukokuussa tai sitä seuraavassa laskussa.

Jos sinulla ei ole enää voimassa olevaa sopimusta KSOY:n kanssa, maksamme palautuksen pankkitilillesi. Voit ilmoittaa meille tilinumerosi

 • Online-palvelun kautta (Lähetä meille viesti sinisestä yläpalkista löytyvän Ota yhteyttä -osion kautta) tai
 • soittamalla asiakaspalveluumme, puh. 05 7780 500, arkisin klo 8–18.

Jos sähkönmyyntisopimuksesi on päättynyt sähkön myyjän vaihtoon ja sinulla on vielä voimassa oleva sähkön verkkopalvelusopimus, hyvitämme verkkopalvelulaskuasi.

Kuolinpesätapauksissa otathan aina yhteyttä asiakaspalveluumme.

Sähkövähennys tai sähkötuki eivät vaikuta sähköhyvityksen saamiseen. Takautuvalla sähköhyvityksellä ei myöskään ole vaikutusta muihin saamiisi tukiin.

Lue lisää sähkövähennyksestä ja sähkötuesta (avautuu uuteen ikkunaan).

Lain mukaisesti myönnämme maksuaikaa 1.1.2023–30.4.2023 välillä syntyneeseen sähköenergian kulutukseen liittyville sähköenergialaskuille. Kuluttaja-asiakkaille maksuaikaa voidaan myöntää enintään 120 ja yritysasiakkaille enintään 60 päivää. Lisämaksuaikaa tulee hakea ennen laskun eräpäivää. Lisämaksuaika ei koske sähkön verkkopalvelumaksua (sähkön siirtomaksu).

Mikäli tarvitset lisää maksuaikaa laskullesi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelun tavoitat numerosta 05 7780 500, arkisin klo 8–18.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki