Usein kysytyt kysymykset
Sähkönsiirto
Sähkölaskusi muodostuu sähkön siirtopalvelusta, sähkön myynnistä eli sähköenergiasta ja veroista (sähköverosta ja arvonlisäverosta). Sähkölaskusta sähkön siirron osuus on n. 30 %, sähkön myynnin n. 35 % ja verojen n. 35 %.
Sähkön siirtohinta koostuu sähkön siirron perusmaksusta (eur/kk), kulutetun energian mukaan määräytyvästä käyttömaksusta snt/kWh ja erilaisista veroista. Sähköstä maksetaan sähköveroja, joita ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Lisäksi sähkön siirtohinnat ja sähkövero sisältävät arvonlisäveron. Verojen suuruudesta päättää eduskunta.
Sähkön siirtolaskusta noin puolet on veroja.
Sähkön siirron toimittajaa et voi valita, vaan siirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.
Paikallinen jakeluverkkoyhtiö määräytyy asuinpaikan mukaan.
Jakeluverkkoyhtiöille on määritelty vastuualue, jolla se on velvollinen siirtämään sähköä kaikille sähkönkäyttäjille yhdenmukaisin ja tasapuolisin ehdoin.
Sähkön siirtomaksullasi saat toimitusvarmaa sähköä. Siirtomaksuilla huolehdimme sähköenergian siirtämisestä sähkön tuottajalta sähkön käyttäjille, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkön kulutuksen mittauksesta, vikapalvelusta 24 tuntia vuorokaudessa ja sähköverkon vikojen korjauksesta kaikissa olosuhteissa.
Verkkopalveluyhtiöiden siirtohintojen tasot vaihtelevat asiakasmääristä, sähköverkon rakenteesta ja sijainnista riippuen. Sähkön siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto yhtiökohtaisesti.
Energiavirasto valvoo jokaisen verkkopalveluyhtiön hinnoittelun kohtuullisuutta sekä varmistaa sähkönkäyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen sähköntoimituksen.
Sähköverkkopalveluiden ylläpitäminen muodostuu pääasiassa kustannuksista, joilla ei ole yhteyttä asiakkaiden sähkönkäytön määrään. Verkkopalveluyhtiön tehtävä on huolehtia, että asiakkaalla on aina tarvittaessa sähkönsaanti varmistettu ja siksi sähköverkkoa on huollettava ja kehitettävä.
Sähkösopimuksia ei voi päättää talviajaksi, sillä kiinteistöissä täytyy aina olla voimassa oleva sähkösopimus, jos haluat pitää sähköliittymääsi yllä. Kun sinulla on sähkösopimukset voimassa, huolehdimme siitä, että sinulla on sähköä käytössäsi aina, kun sitä tarvitset.
Jos et yli vuoteen tarvitse kiinteistössäsi sähköä, voit tehdä kanssamme liittymän ylläpitosopimuksen. Tällöin irrotamme liittymän sähköverkosta ja poistamme mittarin. Sähkön saa takaisin käyttöön, kun sähköurakoitsija on tehnyt asennuksille käyttöönottotarkastuksen ja lähettänyt meille kytkentäpyynnön.
Sähkön siirtohinta ei riipu sähköenergian toimittajasta eikä sähkön kilpailuttamisesta. Voit vapaasti valita, mistä ostat sähköenergiasi. Verkkoyhtiön tehtävänä on välittää asiakas- ja energiatiedot sinun valitsemallesi sähkönmyyjälle.
Jos asut jakeluverkkoalueellamme, niin laskutamme sinua sähkön siirrosta. Linkin kautta näet, missä toimimme jakeluverkkoyhtiönä. Siirry sähkönsiirto-sivulle.
Sähköverkossa kulkee kahdenlaista sähköä, pätötehoa ja loistehoa. Pätötehoksi kutsutaan sähköä, jolla moottorit saadaan pyörimään ja lämmittimet kuumenemaan. Loisteho puolestaan vain värähtelee edestakaisin sähkölaitteen ja siirtoverkon välillä, se ei varsinaisesti tee mitään. Loistehon siirtäminen kuormittaa siirtojohtoja ja lisää sähköverkon häviöitä. Loissähkö on kuitenkin välttämätön sähköjärjestelmälle, sen avulla ylläpidetään haluttu jännite.
Useimmat laitteet myös kotitalouksissa kuluttavat loissähköä. Loissähköä täytyy myös tuottaa tarpeen mukaan ja se aiheuttaa kustannuksia. Pienien sähkönkäyttäjien, kuten kerrostalo- tai omakotitaloasukkaiden, loisteho on ilmaista. Suuremmilla asiakkailla, kuten esimerkiksi teollisuuslaitoksilla, loisteho mitataan ja laskutetaan sähkönsiirtohinnaston mukaisesti.
Loistehon hinnoittelulla pyritään siihen, että asiakkaat kompensoivat oman loistehonsa kulutuskohteessa, jolloin loistehoa ei tarvitse siirtää sähköverkossa.
Palvelut
Kaikki puunkaatoihin tai niihin liittyvät asiat hoitaa yhteistyökumppanimme, Puu ja Kaato Ky. Voit olla heihin suoraan yhteydessä puh. 0400 236 526.
He tekevät tarvittaessa paikan päällä arvioinnin siitä, onko puunkaato asiakkaan omalla vastuulla vai hoitaako sähköyhtiö puun kaatamisen.
Puunkaatoneuvonta on asiakkaalle maksutonta. Palveluun kuuluu mm. se, että puunkaato lähellä sähköjohtoja sujuu turvallisesti. Puun kaatamisesta, tarvittavista luvista ja jälkikäsittelystä huolehtii tontin omistaja. Lisätietoja löydät vielä verkkosivuiltamme: Siirry puunkaatoneuvonta-sivulle.
Laskutus
Jos ostat sekä sähkönsiirron ja sähköenergian meiltä, niin molemmista palveluista on olemassa omat sopimukset. Sähkönsiirron sopimus on Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n ja sähkön myyntisopimus Kymenlaakson Sähkö Oy:n nimellä.