Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Usein kysyttyä aurinkosähköstä

Auringosta saatava säteilyn määrä on Suomessa noin 1000 kWh/m2. Aurinkopaneelit pystyvät muuttamaan sähköksi noin 15 % auringon säteilystä. Aurinkopaneelien kannattavuus on parhaimmillaan silloin kun tuotannolla löytyy myös asennuskohteesta käyttöä.  Aurinkopaneelit ovat pitkäikäisiä, joten järjestelmä maksaa käyttöikänsä aikana itsensä takaisin.

Aurinkopaneelijärjestelmien paras tuottokausi ajoittuu touko-elokuun väliselle ajanjaksolle.

Osa kunnista edellyttää toimenpideluvan hakemista ennen aurinkosähköjärjestelmän asennusta, joissakin kunnissa riittää pelkkä ilmoitus. Huhtikuussa 2017 voimaan astuneen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan on ilmoitus yleensä riittävä toimenpide, mutta kunnat voivat vaatia toimenpidelupaa esimerkiksi silloin, jos asennus tehdään rakennuksen julkisivuille. Voit tarkistaa oman kuntasi tilanteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Järjestelmien kytkeminen on aina ammattilaisten työtä. Järjestelmän kytkijällä pitää olla voimassa oleva sähköurakointilupa. Verkkoon kytkeminen tarvitsee luvan sähköverkkoyhtiöltäsi ja siinä on noudatettava sähköverkkoyhtiön ohjeistusta. Teemme puolestasi verkkopalvelusopimukset sekä varmistamme, että laitteisto voidaan kytkeä julkiseen sähköverkkoon.

Tyypillisesti järjestelmä saadaan asennettua yhden arkipäivän aikana. Jos asennuspaikka on haastava, voidaan asennusaikaa tarvita 2-3 päivää.

Järjestelmää ei saa ottaa käyttöön, ennen kuin yleistietolomake on toimitettu verkkoyhtiölle ja Sähköverkkoyhtiö antaa siihen luvan. Ennen käyttöönottoa verkkoyhtiö käy vaihtamassa sinulle kaksisuuntaisen mittalaitteen maksutta, jonka avulla mitataan myös verkkoon päin syötetty sähkö ja voit saada korvausta itse tuottamastasi sähköstä.

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä. Jotta voit käyttää paneelien tuottamaa sähköä kotona, tarvitset invertterin muuttamaan tasasähkö kodin laitteiden käyttämäksi vaihtosähköksi. Invertteri kuuluu aina osana aurinkosähköjärjestelmään.

Tuotantotiedot näkyvät seurantaohjelmiston avulla, jonka voi asentaa tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Lisäksi online-järjestelmän kautta näet, kuinka paljon tuotannosta on mennyt myyntiin.

Kyllä ostaa. Korvaus on tuntiSPOT eli sen tunnin markkinahinta, jolloin ylijäämää syntyy. Kun olet Kymenlaakson Sähkön asiakas, näkyy saamasi hyvitys seuraavalla sähkölaskulla omana rivinään.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki