Usein kysyttyä

Mitä Oma-Aurinko-tuotepaketti pitää sisällään?

KSOY Oma aurinko on kokonaispaketti suunnittelusta valmiiseen aurinkosähköjärjestelmään. Tavoitteena on, että pääset nauttimaan itse tuotetusta sähköstä mahdollisimman vähällä vaivalla. Paketti sisältää paneelit tarvittavine komponentteineen, järjestelmän suunnittelun, asennuksen sekä tarvittavien sopimusten teon.

Voinko ostaa Oma-Aurinko-tuotepaketin, vaikka en asu Kymenlaakson Sähköverkon toiminta-alueella?

KSOY Oma aurinko -pakettia myydään Kymenlaakson Sähköverkkoalueen lisäksi Kouvolan ja Haminan kaupunkien alueelle. Voit tiedustella toimitusta myös muille alueille.

Kannattaako aurinkopaneelien asennus Suomen oloissa?

Auringosta saatava säteilyn määrä on Suomessa noin 1000 kWh/m2. Aurinkopaneelit pystyvät muuttamaan sähköksi noin 15 % auringon säteilystä. Aurinkopaneelien kannattavuus on parhaimmillaan silloin kun tuotannolla löytyy myös asennuskohteesta käyttöä.  Aurinkopaneelit ovat pitkäikäisiä, joten järjestelmä maksaa käyttöikänsä aikana itsensä takaisin.

Milloin aurinkopaneeleista saa parhaan tuoton?

Aurinkopaneelijärjestelmien paras tuottokausi ajoittuu touko-elokuun väliselle ajanjaksolle.

Tarvitsenko erillisiä lupia aurinkopaneelien asennukseen?

Osa kunnista edellyttää toimenpideluvan hakemista ennen aurinkosähköjärjestelmän asennusta, joissakin kunnissa riittää pelkkä ilmoitus.  Huhtikuussa 2017 voimaan astuneen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan on ilmoitus yleensä riittävä toimenpide, mutta kunnat voivat vaatia toimenpidelupaa esimerkiksi silloin, jos asennus tehdään rakennuksen julkisivuille. Voit tarkistaa oman kuntasi tilanteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Saako järjestelmän kytkeä itse?

Järjestelmien kytkeminen on aina ammattilaisten työtä.  Järjestelmän kytkijällä pitää olla voimassa oleva sähköurakointilupa. Verkkoon kytkeminen tarvitsee luvan sähköverkkoyhtiöltäsi ja siinä on noudatettava sähköverkkoyhtiön ohjeistusta.  Teemme puolestasi verkkopalvelusopimukset sekä varmistamme, että laitteisto voidaan kytkeä julkiseen sähköverkkoon.

Kuinka kauan järjestelmän asennus kestää?

Tyypillisesti järjestelmä saadaan asennettua yhden arkipäivän aikana.  Jos asennuspaikka on haastava, voidaan asennusaikaa tarvita 2-3 päivää.

Voinko ottaa aurinkosähköjärjestelmän heti asennuksesta käyttöön?

Järjestelmää ei saa ottaa käyttöön, ennen kuin yleistietolomake on toimitettu verkkoyhtiölle ja Sähköverkkoyhtiö antaa siihen luvan. Ennen käyttöönottoa verkkoyhtiö käy vaihtamassa sinulle kaksisuuntaisen mittalaitteen maksutta, jonka avulla mitataan myös verkkoon päin syötetty sähkö ja voit saada korvausta itse tuottamastasi sähköstä.

Onko aurinkopaneelien tuottama sähkö sellaisenaan käytettävissä?

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä. Jotta voit käyttää paneelien tuottamaa sähköä kotona, tarvitset invertterin muuttamaan tasasähkö kodin laitteiden käyttämäksi vaihtosähköksi. Invertteri kuuluu aina osana aurinkosähköjärjestelmään.

Mistä tiedän kuinka paljon aurinkopaneelini tuottavat sähköä?

Tuotantotiedot näkyvät seurantaohjelmiston avulla, jonka voi asentaa tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Lisäksi online-järjestelmän kautta näet, kuinka paljon tuotannosta on mennyt myyntiin.

Mitä sitten jos en käytäkään kaikkea tuottamaani sähköä, ostaako Kymenlaakson Sähkö ylimääräisen tuottamani sähkön?

Kyllä ostaa. Korvaus on tuntiSPOT eli sen tunnin markkinahinta, jolloin ylijäämää syntyy. Kun olet Kymenlaakson Sähkön asiakas, näkyy saamasi hyvitys seuraavalla sähkölaskulla omana rivinään.

Täältä löydät usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Jos jokin jää vielä askarruttamaan, ota yhteyttä!

Oma aurinko logo

Tee fiksu valinta!

Kysy hinta-arvio

tai ota yhteys omaaurinko@ksoy.fi
05 7780 500